single

Sałatka z piersi kurczaka

Pomysłem na zdrową przekąskę na święta jest sałatka z piersi kurczaka. Jest łatwa do wykonania i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Przepis na sałatkę z kurczakiem zostanie wyjaśniony później. Pokażę jednak, jak przygotować go na trzy różne sposoby: gotując, piekąc lub smażąc. W tym przepisie wykorzystamy gotowany filet z kurczaka, dzięki czemu sałatka będzie pyszna i zdrowa. Przygotowanie tej sałatki zajmuje tylko 35 minut. Potrzebny będzie mix sałat z rukolą i mięso z piersi kurczaka. Świeże ogórki, pestki dyni, miód musztardowy, ocet jabłkowy, oliwa z oliwek i musztarda to niezbędne artykuły spożywcze.

Mięso drobiowe jest mniej tuczące niż czerwone i ma niższy cholesterol. Jest też łatwiejsze do strawienia. Jest lekkostrawne i może być stosowane do utraty wagi. Białe mięso jest bogate w witaminy z grupy B. Witamina B3, B6 i B12 to tylko kilka z wielu. Witamina ta występuje również w pokarmach odzwierzęcych, więc osoby będące weganami lub ograniczające spożycie mięsa mogą być narażone na anemię. Dla takich osób zalecana jest suplementacja witaminą B12. Na właściwości zdrowotne mięsa może mieć również wpływ jego wybór. Świeże mięso drobiowe powinno być spożywane bez skóry. Zawiera ono bowiem najwięcej nasyconych kwasów tłuszczowych.

Ta prosta i lekka sałatka z filetów z kurczaka to świetna przekąska na każdą okazję. Można ją przygotować na wiele różnych sposobów, więc jest uniwersalna. Najlepiej połączyć ją z przygotowanym wcześniej dressingiem. Powinno to być co najmniej 24 godziny. Ze względu na wszystkie obróbki termiczne i produkty jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Ta sałatka nie zawiera produktów glutenowych, więc może ją jeść każdy, kto ma celiakię.

  • Mieszane sałatki 100 Wybierz mieszankę z rukolą
  • 220 g Piersi z kurczaka bez skóry 220
  • Ogórek 100 g
  • Pestki dyni g
  • Musztarda g
  • Miód 15 g
  • Ocet balsamiczny 10 ml
  • Oliwa z oliwek ml

Piersi z kurczaka ugotować w całości w wodzie. Pozwól piersi z kurczaka ostygnąć, a następnie pokrój ją w kostkę.

Ogórki pokroić w plasterki.

Zrób dressing z musztardy, octu miodu, oleju i przypraw.

Uprażyć pestki dyni na suchej patelni

W misce połącz mieszankę sałat, ogórek i pierś z kurczaka. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj do miski dressing. Posypać uprażonymi pestkami dyni.