Grillowany bakłażan
Grillowany bakłażan to świetny wybór na letnie uroczystości, rodzinne grille czy spotkania z przyjaciółmi. Jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs, innych pieczonych warzyw i sałatek. Świetnie nadaje się również do przyrządzania grillowanych szaszłyków. Warto zwrócić na nią uwagę, zwłaszcza jeśli na grilla zapraszamy wegan i wegetarian. Ponieważ jest pyszna i sycąca, każdy będzie zadowolony, nawet ci, którzy nie jedzą mięsa. Pyszny jest również dla najmłodszych dzieci.
Ważne jest, aby zastanowić się, jakiej przyprawy użyjesz do bakłażana. Jest to najważniejsza część całego przepisu. Decyduje o ogólnym smaku i sukcesie Twojego dania. Czosnek i aromatyczne zioła, takie jak bazylia, tymianek lub zioła prowansalskie, oregano, oregano, oregano, oregano, oregano, lub majeranek, bazylia, oregano, oregano, oregano, oregano, oregano, są świetnymi opcjami dla bakłażana. Bakłażana można również przygotować w marynacie z oliwy z oliwek, świeżych ziół lub tymianku. Świeże zioła sprawią, że bakłażan będzie aromatyczny i pyszny. A oliwa zapobiegnie jego nadmiernemu zbrązowieniu. Dla tych, którzy lubią pikantny, ostry smak, dostępna jest również marynata z papryką chili lub jalapeno.
Jak grillować bakłażana w inny sposób? Świetnie jest zapiekać bakłażana z serem np. mozzarellą. Ważne jest, aby dodać go po zgrillowaniu warzywa. Może się zbyt szybko roztopić i przypalić, jeśli nie zostanie dodany pod koniec grillowania.
Lekkie sosy i dipy są świetnym dodatkiem do grillowanego bakłażana. W tej roli dobrze sprawdzi się grecki sos tzatziki z gęstego jogurtu i świeżych ogórków, startych ze skórką. Inną opcją jest sos jogurtowy z czosnkiem i ziołami, czyli dip jogurtowo-koperkowy. Przygotowuje się go z jogurtu i drobno posiekanego koperku.
Grillowany bakłażan może być również podawany z grillowanymi mięsami i innymi warzywami, takimi jak ziemniaki, cukinia, a nawet papryka. Można go wykorzystać jako element szaszłyków, na których znajduje się czerwona cebula, grillowany kurczak, tofu, pieczarki i kolorowa papryka. Można ją również dodać jako lekką sałatkę do świeżej zieleniny, dodając pokruszoną fetę, starty parmezan lub mozzarellę.
- Bakłażan 1 szt.
- Oliwa z oliwek 10 1 łyżka
Bakłażana umyć i pokroić na kawałki.
Umieść plastry bakłażana w misce. Następnie skropić je oliwą z oliwek.
Wymieszaj ze sobą oliwę i bakłażana.
Ponownie wymieszać z przyprawami.
Grilluj bakłażana z obu stron, aż stanie się złotobrązowy. Sprawdzaj co jakiś czas, żeby się nie przypalił.
Komentarze (0)