single

Jajka z awokado

Na przystawkę lub na wielkanocny stół świetnie nadają się jajka z awokado, suszonym pomidorem i tuńczykiem. Te pyszne jajka na twardo są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych. Tuńczyka do nadzienia z awokado możesz zastąpić dowolną, drobno pokrojoną szynką.

Awokado to egzotyczny owoc, który jest bogaty w składniki odżywcze, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Chociaż awokado ma wysoką zawartość tłuszczu, jest to w większości tłuszcz nienasycony, który może mieć wiele korzyści dla zdrowia. Zawiera również kwas pantotenowy i beta-karoten, a także przeciwutleniacze fitosterolowe, kwas foliowy, kwas foliowy i minerały fitosterolowe. Chociaż awokado jest wysokokaloryczne, ma wiele korzyści zdrowotnych. Awokado ma wszystkie te składniki odżywcze, które przyczyniają się do tego, że ma właściwości przeciwzapalne. Obniża również cholesterol LDL, obniża ryzyko chorób serca i zwiększa satysfakcję po jedzeniu. Pomimo faktu, że awokado jest wysokokaloryczne, wszystkie te korzyści powinny przeważyć nad wadami.

Jajka faszerowane awokado stanowią świetną przystawkę. To nadzienie jest wolne od produktów glutenowych, więc każdy, kto ogranicza lub unika glutenu, może się nim cieszyć. Pasta z awokado jest dobrym źródłem cennych składników odżywczych i minerałów, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Ten przepis jest jak najbardziej warty uwagi.

  • Jajko
  • Tuńczyk w sosie własnym 130 g
  • Awokado 150 g
  • Suszone pomidory 50 g
  • Chrzan g starte w słoiku

Jajka gotujemy do momentu, aż będą na twardo. Po ostygnięciu zdjąć skorupki z jajek i przekroić jajko na pół wzdłuż dłuższego boku.

Awokado można sproszkować, a następnie umieścić w misce.

Tuńczyka wyjąć z zalewy i umieścić w misce razem z awokado.

Do miski dodać pokrojone w kostkę pomidory.

W misce wymieszaj żółtka ze startym chrzanem. Wszystko połączyć.

Rozsmaruj farsz na wierzchu pokrojonych jajek.

Udekorować jajka gałązkami koperku.