Sałatka z jajek i pora
Świetną przekąską jest sałatka z porów i jajek z makaronem To tradycyjne danie wielkanocne wymaga zaledwie 30 minut na przygotowanie. Ten przepis jest łatwy do przygotowania, więc nie potrzebujesz żadnych umiejętności kulinarnych. W dalszej części artykułu wyjaśnię, jak zrobić sałatkę z porów i majonezu. Zachęcam do zapoznania się z przepisem. Do wykonania sałatki potrzebne będą pory, jajka i kukurydza z puszki.
Do przygotowania sałatki wykorzystamy por. Jest on bogaty w cenne składniki odżywcze, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie. Jest bogaty we flawonoidy, które zmniejszają ryzyko wystąpienia raka żołądka. Jest warzywem o niskiej zawartości skrobi, co zmniejsza szansę na powstanie nowotworów złośliwych. Kemferol to związek występujący w porze, który stymuluje produkcję tlenu azotowego w naczyniach krwionośnych. Dzięki temu kontroluje on napięcie ścian żył i tętnic. Kwas foliowy ma działanie przeciwmiażdżycowe, ponieważ obniża poziom homocysteiny (która może prowadzić do chorób układu krążenia). Por ma również właściwości moczopędne, które pomagają wyeliminować nadmiar wody z organizmu. Warzywo to polecane jest osobom mającym problemy z układem moczowym, np. kamicą moczową. Jest również bogaty w żelazo, które może być pomocne w leczeniu anemii.
Sałatka z porów i kukurydzy z makaronem i serem to świetna propozycja przekąski dla całej rodziny. Jest przepyszna. Jest bardzo przystępna w przygotowaniu, dlatego warto eksperymentować we własnej kuchni. Osoby bezglutenowe powinny mieć świadomość, że w przepisie wykorzystano makaron z glutenem. Nie jest to jednak żaden problem. Makaron można zastąpić bezglutenowym i nadal cieszyć się tą pyszną sałatką.
- Por 250 g
- Jajka 5 PCS.
- Kukurydza w puszce 200 g
- Ogórki konserwowe 150 g
- Majonez 100 g
- Ser Gouda 150 g
- Makaron świderki 200 g
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron i przepłucz pod bieżącą wodą. Pozostawić do ostygnięcia.
Ugotuj jajka na twardo. Po ostygnięciu obrać i pokroić jajka w kostkę.
Z porów zrobić piórka.
Odsączyć marynatę z kukurydzy.
Ser i ogórki pokroić w plasterki.
Wszystkie składniki połączyć w misce. Dodać majonez i przyprawy. Wszystko razem wymieszać.
Sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Komentarze (0)