Sałatka z łososia i jajka
Sałatka z łososiem i jajkiem to świetna propozycja na rodzinne spotkania. Jest pyszna i pożywna. Jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Ten przepis wymaga wędzonego łososia i jajek na twardo. Wymagany jest również serek wiejski, pomidor, czerwona cebula i przyprawy.
Łosoś jest popularną rybą i coraz częściej gości na naszych stołach. Jest pyszny i dostarcza wielu witamin i minerałów, które są dobre dla naszego zdrowia. Astaksantyna, antyoksydant należący do karotenoidów, jest tym, co nadaje łososiowi czerwonawy kolor. Pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca, obniża cholesterol LDL, a zwiększa cholesterol HDL. W mięsie łososia znajdują się również kwasy tłuszczowe omega-3 (głównie kwas dokozaheksaenowy i eikozapentaenowy). Te kwasy tłuszczowe przeciwdziałają stanom zapalnym, obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają komórki wyściełające naczynia. Zmniejszają również ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów. Witaminy z grupy B również znajdują się w mięsie łososia. Regulują one procesy metaboliczne i przeciwdziałają stanom zapalnym, które mogą prowadzić bezpośrednio do chorób układu krążenia. Witamina D pośrednio wpływa na stan naszych kości, a łosoś jest jej dobrym źródłem. Pomaga w sprawniejszym wchłanianiu wapnia, który jest niezbędny do budowy kości.
Sałatka z łososia wędzonego z jajkiem to świetny sposób na dodanie ryby do swojej diety. Dostarcza również witaminy D i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są dobre dla naszego zdrowia. Sałatka nie zawiera glutenu, więc osoby będące na diecie bezglutenowej nie będą się nią przejmować. Jest pyszna i zachwyci każdego, kto będzie miał okazję jej spróbować.
- Łosoś wędzony 200 g
- Jajka 4 szt .
- Serek wiejski 200 g
- Pomidor 150 g
- Czerwona cebula 50 g
Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy i kroimy na ósemki.
Ser wymieszać z pokrojonym pomidorem i cebulą.
Jajka ułożyć na talerzach, na wierzchu ułożyć ser i warzywa, a na nich plastry łososia
Komentarze (0)