single

Fit naleśniki bananowe

Większość z nas zapewne wypróbowała przepis na bananowe naleśniki. Dlaczego nie zrobić ich w zdrowszej wersji? Dla osób, które starają się schudnąć, dietetyczne naleśniki są świetną alternatywą. Ale nie tylko!!! Są niskokaloryczne i mają większą wartość odżywczą. Są bogate w witaminy i minerały, więc może się nimi cieszyć każdy, kto chce zadbać o zdrowie swoje i swojej rodziny. Jak zrobić naleśniki bananowe, które są niskokaloryczne?

Do ich wykonania potrzebne będą banany, mąka i mleko. Cała mąka pszenna lub mąka razowa jest najlepsza do dopasowania naleśników bananowych. Dobrym wyborem jest również mąka owsiana. Powinieneś również upewnić się, że twoje mleko zawiera nie więcej niż 2 procent tłuszczu. Dzięki temu naleśniki będą bardziej pożywne i sycące, a jednocześnie mniej kaloryczne niż tradycyjne z białej mąki pszennej czy pełnotłustego mleka. Ważne jest również, aby smażyć je w odpowiedni sposób. Naleśniki bananowe, które smażone są na tłuszczu są ciężkostrawne i wysokokaloryczne. Aby usmażyć naleśniki bananowe, najlepiej jest mieć patelnię, która umożliwia smażenie bez tłuszczu. Jeśli nie, to ilość dodanego tłuszczu należy ograniczyć do minimum.

Naleśniki bananowe można wykonać poprzez zblendowanie wszystkich składników na gładką masę. Po połączeniu ciasta, smaż obie strony aż do uzyskania złotego koloru. Do ciasta można dodać ziarenka wanilii lub cynamon, aby nadać mu więcej smaku. Naleśniki mogą być słodzone same, ale można dodać erytrytol i ksylitol, aby były bardziej słodkie.

Naleśniki bananowe najlepiej podawać z jogurtem naturalnym, świeżymi lub mrożonymi jagodami i/lub jogurtem naturalnym. Są zdrowe i dobre dla każdego, nawet dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Mogą być stosowane jako słodka przekąska, deser lub podwieczorek dla całej rodziny.

  • Banan 200 g
  • Bezglutenowa pełnoziarnista mąka owsiana g
  • Proszek do pieczenia 5 g
  • Jajka 1 szt .
  • Maliny 50 g

Obierz banana i rozgnieć go za pomocą widelca.

Do banana dodać mąkę, proszek do pieczenia i jajka.

Doprawić cynamonem

Zmiksuj wszystkie składniki, aż uzyskasz gładką pastę

Za pomocą łyżki przełóż niewielkie ilości ciasta na rozgrzaną patelnię.

Pieczemy z obu stron na złoty kolor.

Podawać z malinami.