single

Co można jeść, aby uniknąć niestrawności?

Każdy może jeść lekkostrawną dietę, aby oczyścić swój organizm. Jednak jest ona zalecana dla następujących osób:

  • Wrzody
  • Choroby wątroby i dróg żółciowych
  • Zapalenie błony śluzowej w żołądku i jelitach
  • Nadmierna pobudliwość jelita grubego
  • Choroby zakaźne, które powodują gorączkę
  • Dla osób starszych
  • Po operacjach

Co jeść w ramach diety lekkostrawnej?

Należy wybierać produkty, które są lekkostrawne i nie będą obciążać organizmu. Jakich produktów warto szukać?

  • Zaleca się spożywanie pieczywa pszennego.
  • Do pieczywa można dodawać chude mięsa, takie jak kurczak czy twaróg.
  • Z listy tłuszczów: słonecznikowego, rzepakowego i sojowego wybierz oliwę z oliwek.
  • Semolina i jęczmień to polecane kasze.
  • Wybieraj chude mięsa, takie jak schabowy czy mięso drobiowe.
  • Zalecane jest częste spożywanie ryb.
  • Warto sięgać po mleko i produkty mleczne takie jak jogurty, sery białe i kwaśne oraz odtłuszczone serki homogenizowane typu cheddar.
  • W diecie lekkostrawnej można też jeść cukier i słodkie produkty.
  • Najlepiej stosować łagodne przyprawy, takie jak sól, cytryna, majeranek i bazylia, rozmaryn, wanilia, cynamon i lubczyk.
  • Ważnym elementem zdrowej diety jest proces gotowania. Najlepiej jest gotować na parze, gotować, piec i dusić potrawy. Nie zaleca się smażenia w głębokim tłuszczu.

Warzywa i owoce w diecie lekkostrawnej

Większość owoców i warzyw możemy jeść w diecie lekkostrawnej.

Warzywa, które są polecane: marchew, buraki i szpinak.

Niektóre warzywa przed spożyciem wymagają odpowiedniego przygotowania, np. pomidory, które należy obrać ze skórki. Warzywa mogą być gotowane lub gotowane na parze.

Uwaga: warzywa kiszone i wzdymające nie są zalecane dla osób, które stosują dietę niskokaloryczną.

Zalecane są jabłka, truskawki, morele i brzoskwinie.
Owoce powinny być dojrzałe, a najlepiej pozbawione pestek i skórki. Dobrze sprawdzają się wszelkie przecierowe desery.

Dieta lekkostrawna z produktami zakazanymi

Opcji na lekkostrawne jedzenie jest wiele, ale są pewne produkty, których należy unikać. Należą do nich między innymi:

  • Chleb żytni razowy i chleb pszenny razowy.
  • W sklepach można znaleźć również grube kasze, takie jak gryczana czy perłowa, oraz makarony.
  • Sery żółte i topione, a także sery pleśniowe i feta.
  • Tłuste mięsa, takie jak. Baranina, gęś, kaczka i wieprzowina, które zaliczane są do mięs tłustych. Nie należy również tolerować pasztetów rybnych i ryb wędzonych.
  • Pokarmy z głębokim tłuszczem:
  • Wśród deserów nie należy jeść czekolady, słodyczy z tłuszczem i kakao, ani chałki.
  • Unikaj ostrych przypraw, takich jak ocet, papryka, musztarda i papryka.
  • Co można jeść w przypadku złego samopoczucia?
  • Osoby z niestrawnością powinny spożywać lekkostrawne potrawy. Niestrawny dyskomfort można złagodzić jedząc pokarmy lekkostrawne. Ciepłe herbaty, popijane powoli, to świetny sposób na dodanie ziół do zdrowej diety. Na niestrawność najlepsze są mięta pieprzowa, dziurawiec i kwiaty nagietka, a także nasiona kminku, nasiona kolendry i kwiaty nagietka. Zamiast kawy można pić herbaty i napary.