single

Fit naleśniki

Naleśniki są powszechnym daniem i każdy je uwielbia. Nie są one jednak uważane za zdrowe i pożywne danie. Biała mąka jest jednym z głównych składników. Częsty dodatek cukru do przepisu sprawia, że nie powinny być one spożywane jako stały element diety. Zamierzamy zrobić wszystko, aby Cię zadowolić i przedstawić przepis na dietetyczne naleśniki, które nie tylko zadowolą Twoje kubki smakowe, ale również będą zdrowsze, bardziej odżywcze i mniej kaloryczne. Ten przepis jest idealny na śniadanie i słodkie podwieczorki, które na długo staną się hitem na Twoim stole.

Do przygotowania ciasta naleśnikowego używa się różnych mąk. Od tradycyjnej białej mąki pszennej lepsza jest mąka pełnoziarnista, mąka owsiana i mąka migdałowa. Wszystkie są zdrowymi mąkami, więc naleśniki będą miały większą zawartość składników odżywczych i niższą kaloryczność. Są też bezpieczniejsze dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością, które często muszą ograniczać białą, przetworzoną mąkę. Zdrowe naleśniki można przygotować również na bazie niskotłuszczowego mleka. Nie powinno ono zawierać więcej niż 1,5% tłuszczu. Można też użyć jednego lub kilku napojów roślinnych, takich jak sojowe, migdałowe czy owsiane.

Odpowiednie smażenie jest kluczowe podczas robienia dietetycznych naleśników. Najlepiej jest smażyć naleśniki bez tłuszczu na patelniach beztłuszczowych. Dzięki temu będą miały pewność, że nie przywierają. Dzięki temu naleśniki nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu i będą lekkostrawne. Jeśli tłuszcz jest potrzebny, to powinien być minimalny.

Jeśli wolisz słodki smak naleśników, koniecznie wybierz zamiennik tradycyjnego białego cukru. Na przykład erytrytol lub ksylitol mają ponad połowę mniej kalorii i są całkowicie bezpieczne.

  • Bezglutenowa pełnoziarnista mąka owsiana g 1 litr
  • 0,5% mleko 250 1 szklanka
  • Jajko 1 szt .
  • Erytrytol g 1 łyżka.

W misce wymieszaj mąkę z mlekiem, jajkiem i erytrytolem.

Wymieszaj wszystko razem za pomocą trzepaczki lub użyj miksera do wymieszania wszystkiego.

Rozgrzej rondel beztłuszczowy.

Na patelnie nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor