single

Zupa krem z marchwi

Zupa krem z marchwi to tradycyjna i domowa zupa dla dzieci. Jest łatwa do wykonania i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Poniżej pokażemy jak zrobić zupę krem z marchewki i grzanki. Do wykonania zupy krem z marchwi potrzebna będzie marchew, korzeń selera, korzeń pietruszki i cebula. Do zrobienia grzanek posłuży chleb pszenny. Można również użyć jogurtu naturalnego, który nada zupie mleczny smak. Jest on lekkostrawny i nieprzetworzony, więc warto dodać tę propozycję do rozszerzenia diety dziecka (unikając dodatku jogurtu i grzanek).

Zupa za ma wiele walorów prozdrowotnych. Cebula ma wyrazisty zapach i smak. Większość właściwości leczniczych cebuli zawdzięczamy Allylpropyl Disulfide, glikozydowi. Cebula zawiera żelazo, siarkę, potas, mangan i fluor. Siarka, która bierze udział w produkcji cysteiny w cebuli, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała i odtruwa organizm. Chorzy na cukrzycę również skorzystają z niskiej glikemii i wysokiej zawartości chromu w cebuli. Gotowana marchew może powodować gwałtowne wzrosty glukozy we krwi i należy jej unikać. W marchwi znajduje się również beta-karoten, który pomaga redukować wolne rodniki i spowalniać starzenie się skóry. Składnik ten pomaga również zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów, takich jak rak jamy ustnej i gardła, przełyku, pęcherza moczowego i krtani.

Szybka zupa marchewkowa to świetna propozycja na szybki obiad dla dzieci. Jest pyszna i zawiera wiele składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Może być świetną opcją dla osób mających problemy z połykaniem i rzucaniem.

  • Marchew 400 g 3 średnie kawałki
  • Korzeń selera 50 g
  • Por 50 g
  • Pietruszka 50 g
  • Cebula 50 g
  • Późne ziemniaki 300 g 3 średnie kawałki
  • Chleb pszenny 150 g
  • Jogurt naturalny 2% 50 g

Wszystkie warzywa, oprócz cebuli, należy umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Włożyć je do dużego garnka. Zalać je wodą. Gotować przez około 40 minut.

Po 5 minutach gotowania dodaj do zupy obraną cebulę. Pokrój ją na 4 części, a następnie sparz nad ogniem.

Gdy zupa będzie już ugotowana, dodaj przyprawy do zupy i zmiksuj na gładki krem.

Chleb pokroić w kostkę. Przygotować grzanki (chleb podgrzać na nieprzywierającej patelni).

Zupę podawać z jogurtem naturalnym i grzankami.