single

Sałatka z marchwi z majonezem

Jako dodatek do dania, sałatka z marchewki z majonezem świetnie się sprawdza. Do jej wykonania potrzeba tylko trzech składników: marchewki i majonezu, jogurtu i ulubionych przypraw. Ten przepis na sałatkę jest łatwy do wykonania i nie wymaga doświadczenia w gotowaniu.

Sałatka z marchwi to świetny sposób na dostarczenie do organizmu wielu witamin i minerałów. Marchewki są niskokaloryczne, dzięki czemu są świetne dla utraty wagi. Marchewki są bogate w karotenoidy, znane również jako przeciwutleniacze. Są to związki, które nadają marchewkom ich kolor. Jest bogata w witaminę A, C. E, K i witaminy z grupy B, a także wiele minerałów, takich jak magnez, potas i wapń. Obecność witaminy A i luteiny pozytywnie wpływa na nasz wzrok. To połączenie składników odżywczych pomaga zapobiegać zaćmie, jaskrze i innym wadom wzroku. Beta-karoten (czyli prowitamina A) zapobiega bladości skóry, nadając jej naturalny kolor i wspierając naturalną odporność organizmu. Prowitamina ta jest szczególnie ważna w okresie zwiększonej zachorowalności. Beta-karoten ma właściwości przeciwnowotworowe i może być skuteczny w profilaktyce i leczeniu raka prostaty u mężczyzn. Pektyny to rozpuszczalna porcja błonnika pokarmowego, a marchew jest jego dobrym źródłem. Obniżają one poziom cholesterolu LDL we krwi i mają właściwości przeciwmiażdżycowe.

Tarta marchew z majonezem lub śmietaną świetnie sprawdzi się w daniach obiadowych. Dostarczy również cennych składników odżywczych, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Sałatka jest bezglutenowa, wegańska i laktowegetariańska. Osoby będące na diecie redukcyjnej powinny zastąpić majonez jogurtem naturalnym. Sałatka nadal będzie zdrowa i mniej kaloryczna.

  • Marchew 450 g 3 średnie kawałki
  • Majonez 25 g
  • Jogurt naturalny 2% 25 g

Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Majonez wymieszać z jogurtem, cukrem i przyprawami.

Sos dobrze wymieszać z marchewką.

Zostawić w lodówce na pół godziny lub podawać od razu po przygotowaniu.