single

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to delikatne, słodkie, pyszne ciasto, które można wykorzystać jako ciasto okazjonalne na wiele okazji, np. desery po obiedzie, podwieczorki czy słodkości do popołudniowej herbaty lub kawy. Jest zdrowsze niż większość innych ciast, ponieważ nie wymaga dużej ilości cukru. Ciasto marchewkowe jest również bogate w witaminy, minerały i błonnik pokarmowy dzięki wykorzystaniu marchwi. Gwarantujemy, że nasz przepis na puszyste ciasto marchewkowe będziesz cenić przez długi czas.

Przepisy na ciasto marchewkowe różnią się ilością i proporcjami poszczególnych składników, a także ewentualnymi dodatkami. Z naszego przepisu powstaje wilgotne, kruche ciasto, które jest wilgotne w środku i miękkie na zewnątrz. Potrzebne będą świeże marchewki, mąka i olej roślinny (na przykład rzepakowy, tłoczony na zimno), jajka. Opcjonalnie ksylitol, erytrytol, soda oczyszczona, proszek do pieczenia i ewentualne dodatki jak cynamon, posiekane orzechy lub migdały. W pierwszym kroku zetrzyj na tarce swoje marchewki. Następnie pozwól im odpocząć przez chwilę i wyciśnij nadmiar soku. Do tarcia marchwi możesz użyć robota kuchennego, automatycznej obieraczki lub ręcznej tarki. Pozwoli Ci to zaoszczędzić sporo czasu. Wymieszaj startą marchew i jajka z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i olejem. Przełóż na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku. To wszystko, co musisz zrobić, aby cieszyć się tym pysznym ciastem marchewkowym.

Ciasto marchewkowe jest świetne zarówno z niesłodzonymi dżemami, takimi jak truskawkowy czy śliwkowy, jak i całymi, sezonowymi owocami. Jest również pyszne z masłem orzechowym.

Ciasto marchewkowe można podawać jako szybkie śniadanie lub podwieczorek, a także jako deser lub deserek.

  • Marchew 430 g 7 szt.
  • Jajko 3 PCS. 3 sztuki
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 30 3 łyżki
  • 50 50 ml 50 ml
  • Mąka pszenna typ 1850 25 g 2 butelki
  • Proszek do pieczenia 5 1 łyżeczka

Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wyjąć nadmiar soku.

Do marchewki dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia.

Składniki wymieszać ze sobą za pomocą łyżki lub miksera.

Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec przez około 50 minut w temperaturze 180°C.