single

Fit naleśniki z twarogiem

Fit naleśniki z twarogiem mogą być zdrowsze, bardziej pożywne i mniej kaloryczne niż tradycyjne naleśniki z serem. Od wielu lat są podstawą w polskiej kuchni domowej. Robiło je wiele babć i prababć, często dodając dużo śmietany lub cukru. Nie są one zdrowe i mogą być trudne do uwzględnienia jako element zdrowej diety. Przedstawiamy przepis na placki z twarogiem, które można wykorzystać na śniadanie, obiad i kolację. Stanowią one również świetny podwieczorek lub deser. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy próbują schudnąć, ale nadal chcą cieszyć się słodyczami i przyjemnością.

Do wykonania dietetycznych naleśników z twarogiem potrzebne będą jajka, twaróg i mąka. Często wszystkie potrzebne składniki będziesz mieć w domu, więc zakupy nie są konieczne. Możesz również zrobić naleśniki z twarogiem bez mąki, używając zamiast niej płatków owsianych lub orkiszowych. Naleśniki z twarogiem można zrobić bez jajek. Naleśniki będą jednak nieco bardziej gęste i twardsze. Przepis jest łatwy do przygotowania. Wszystkie składniki trzeba wymieszać lub zblendować. Możesz dodać mleko, maślankę lub kefir, aby rozrzedzić ciasto. Dla dodatkowego wzmocnienia smaku można dodać ziarenka wanilii lub cynamon. Gdy ciasto będzie już zrumienione, usmaż je na patelni.

Z tego przepisu powstają naleśniki, które można podać z musem jagodowym lub plastrami jabłek, cynamonem lub jogurtem. Jako polewy można użyć również płatków migdałowych, orzechów włoskich, pistacji.

Naleśniki z twarogiem są najlepsze na ciepło i jedzone zaraz po przyrządzeniu. Na mrozie tracą swoją miękkość i puszystość, dlatego najlepiej zjeść je od razu. Znajdą poparcie zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Mają wysoką zawartość białka, dzięki czemu mogą nasycić na długi czas.

  • Bezglutenowa pełnoziarnista mąka owsiana g 1 łyżka stołowa
  • Odtłuszczony twaróg g
  • Jajka 1 szt .
  • Erytrytol g 1 łyżeczka
  • Jogurt naturalny 25 ml
  • Truskawki 70 g

W misce połącz twaróg, mąkę i żółtko z jogurtem i erytrytolem.

Wymieszaj wszystko za pomocą widelca.

Białka wymieszać w mikserze do uzyskania sztywnej piany.

Białka wymieszać z resztą składników w misce.

Rozgrzej patelnię beztłuszczową.

Aby zrobić okrągłe naleśniki, nakładaj łyżką porcje ciasta na rozgrzaną patelnię.

Piecz obie strony aż do uzyskania złotego koloru.

Podawać z truskawkami