single

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe z kremem może być pysznym, zdrowym i pożywnym sposobem na ciasto marchewkowe. Jest to również doskonały sposób na wykorzystanie resztek marchewki w Twojej lodówce. Ciasto marchewkowe z kremem może być alternatywą dla kupionych w sklepie ciast, które mają wysoką zawartość cukrów i tłuszczów, a także substancji chemicznych. To ciasto marchewkowe jest zrobione tylko ze zdrowych, naturalnych składników, więc może być lubiane przez dzieci.

Przygotowanie ciasta jest proste. Przygotowanie i tarcie marchewki jest najbardziej pracochłonnym i czasochłonnym zadaniem. Zajmuje dużo czasu i często może prowadzić do bałaganu. W wykonaniu tego zadania może nam pomóc robot kuchenny lub automatyczna tarka. Jeśli nie ma alternatywy, konieczna jest tradycyjna, ręczna tarka. Ten krok powinien zająć co najmniej 15 minut.

Do wykonania ciasta marchewkowego potrzebne będą nie tylko marchewki. Potrzebna będzie również mąka, olej, proszek do pieczenia i soda. Najlepiej sprawdzi się mielony cynamon, a także wszelkie przyprawy korzenne, goździki lub gotowe mieszanki przypraw do piernika. Możesz również dodać bakalie, takie jak posiekane orzechy, migdały i/lub rodzynki. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto powinno być gęste i upieczone.

Podczas gdy ciasto się piecze, czas na krem do ciasta marchewkowego. Mascarpone sprawi, że prosty krem będzie miękki i puszysty. Mascarpone nie jest jedyną opcją. Serek śmietankowy i ziarenka wanilii to również opcje. Wymieszaj wszystkie składniki razem w misce. Następnie za pomocą miksera ubij gładki, puszysty krem.

Upiecz ciasto, a następnie przekrój je na pół. Na wierzchu rozsmaruj krem waniliowy z mascarpone.

Świetnie sprawdza się jako dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy, a także jako danie główne podczas wielu uroczystości rodzinnych.

  • Jajko 2
  • Olej Canola 100 ml
  • Marchew 250 g
  • Orzechy włoskie 50 g
  • Rodzaj mąki pszennej 750 200 g
  • Proszek do pieczenia 10 g
  • Mascarpone 100 g
  • Kremówka 30% 50 g

Marchewki obrać i umyć.

Można ją zetrzeć na tarce.

Wyjąć wodę, która nie jest potrzebna.

Oddziel żółtka od białek.

Dodaj żółtka do marchewki.

Posiekaj drobno orzechy, a następnie dodaj je do marchewek.

Dodać mąkę i proszek do pieczenia.

Białka ubić do uzyskania sztywnej piany.

Ubitą pianę dodać do wszystkich składników.

Delikatnie wymieszać

Powoli dodawać olej, ciągle mieszając.

Ponownie wmieszać przyprawy.

Włączamy piekarnik na 180 stopni

Przełożyć ciasto na wyłożoną pergaminem blachę.

Piec przez około 50 minut.

W misce wymieszaj śmietanę i mascarpone. Ubijaj do uzyskania gładkiej masy.

Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto podzielić na dwie warstwy, a następnie jedną warstwę posmarować kremem.

Połączyć warstwy i posmarować kremem na wierzchu.