single

Zupa marchewkowa z imbirem

Dobrym pomysłem na jesienny posiłek jest zupa marchewkowa z imbirem. Jest prosta w wykonaniu i nie trzeba mieć wiedzy kulinarnej, aby cieszyć się jej pysznym smakiem. Można ją zrobić w wersji bezglutenowej lub wegańskiej. Ten przepis jest odpowiedni dla tych, którzy próbują schudnąć lub mają celiakię. Będziesz potrzebował wody, marchewki imbiru, czosnku i selera. Croutons sprawiają, że zupa jest pyszna. Kromki chleba opiecz na patelni, a następnie posyp nimi krem marchewkowy z imbirem.

Sok pomarańczowy i zupa imbirowa są bogate w cenne składniki odżywcze. Witaminę C znajdziemy w pomarańczach, które są bogate w witaminę C. Ten silny przeciwutleniacz spowalnia proces starzenia się organizmu. Czerwono-pomarańczowy kolor pomarańczy to zasługa beta-karotenu, oraz antocyjanów. Pomarańcze są również bogate w witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na naszą skórę, układ nerwowy i włosy. Zawierają również potas, który reguluje ciśnienie krwi i pomaga utrzymać prawidłowy rytm serca.

Imbir jest bogaty w witaminy C, A i E, K, B1 i B2, a także minerały takie jak wapń, fosfor i żelazo. Zawiera również gingerol, zinferon i inne składniki, które mają działanie wykrztuśne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Spożywanie imbiru może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi i zatorów. Pomaga obniżyć lepkość krwi, obniża cholesterol LDL, poprawia koncentrację i zwiększa energię.

Ta rozgrzewająca zupa z pomarańczą, curry i imbirem to świetny dodatek do jesiennej diety. Rozgrzeje Cię i dostarczy mnóstwo witaminy C, która wspomoże Twój układ odpornościowy w okresie wzmożonych zachorowań. Osoby na diecie bezglutenowej mogą cieszyć się tym daniem, ale powinny unikać używania grzanek i przyrządzić je z bezglutenowym pieczywem.

  • Marchew 500 g 4 średnie sztuki
  • Korzeń imbiru 30 g
  • Seler 70 g
  • Pomarańcza 300 g 1 duży kawałek
  • Oliwa z oliwek ml
  • Mleko kokosowe słodzone wapniem, witaminami (napój kokosowy) 180 ml

Marchewki obrać, umyć i pokroić na małe kawałki.

Łodygi selera umyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i smaż marchewki, seler i imbir przez około 5 minut.

Zalej warzywa wodą i gotuj przez około 30-40 minut do miękkości.

Do gotowego gotowania dodać kawałki pomarańczy. (Z jednej połówki wycisnąć sok).

Następnie do gotującej się zupy dodać cukier, sok z połowy pomarańczy i przyprawy.

Zupę zmiksować w blenderze na gładką masę.

Wlać mleko kokosowe i gotować jeszcze przez 5 minut.

Po ugotowaniu zdjąć zupę z ognia i natychmiast podawać.