single

Sałatka Gyros z kurczakiem i chińską zieloną kapustą

Sałatka Gyros z kurczakiem i kapustą pekińską to świetna sałatka do przygotowania dla przyjaciół i rodziny. Dowiesz się jak zrobić Gyros z kapustą pekińską, piersią z kurczaka i ryżem. Jest łatwa do wykonania i nie potrzebujesz żadnego doświadczenia kulinarnego. Wymieszaj wszystkie składniki razem, aż do dobrego połączenia. Nie musisz wydawać dużo pieniędzy na potrzebne produkty. Należą do nich piersi z kurczaka, przyprawa do kebabu z kurczaka, olej i ketchup, a także marynowane pieczarki, kukurydza z puszki, groszek konserwowy i serek śmietankowy.

Ta warstwowa sałatka z musztardą i ketchupem to pyszne danie, które jest pełne składników odżywczych. Jest bardzo uniwersalne, więc opiszemy właściwości i zastosowania ketchupu. Produkt ten jest niskokaloryczny i może być stosowany w wielu potrawach. Większość ketchupów zawiera minerały, takie jak wapń, potas i fosfor. W ich skład wchodzi również mangan, selen, miedź, cynk, selen oraz witamina A, C. Osoby na diecie redukcyjnej z pewnością mogą po niego sięgnąć. Dobrej jakości ketchup może być dobrym źródłem likopenu, który jest antyoksydantem. Jego zawartość jest prawie czterokrotnie większa niż w surowych pomidorach. Likopen neutralizuje szkodliwe wolne rodniki, zmniejsza ryzyko wielu chorób, spowalnia procesy starzenia. Ma właściwości antynowotworowe. Witamina C i E zwiększają odporność i zapobiegają chorobom układu krążenia. Przy wyborze wysokiej jakości ketchupu powinniśmy zwracać uwagę na ilość konserwantów, soli czy cukru.

Warstwowy gyros z kurczakiem to świetny pomysł na sałatkę do podawania przy specjalnych okazjach. Można ją szybko przygotować i wymaga niewielu składników. Bez obaw mogą się nią cieszyć osoby bezglutenowe, ponieważ wszystkie składniki są bezglutenowe. Osoby na diecie redukcyjnej mogą zastąpić tradycyjny majonez majonezem light lub całkowicie wyeliminować jego użycie, zmniejszając tym samym liczbę kalorii przygotowanej sałatki.

  • 300 g Piersi z kurczaka bez skóry
  • Olej rzepakowy ml
  • Ketchup 160 g
  • Pieczarki marynowane w puszce 200 g
  • Kukurydza w puszce 150 g
  • Zielona fasola w puszce 150 g
  • Ser Gouda 150 g
  • Papryka czerwona 150 g
  • Majonez 100 g
  • Ryż biały 200 g

Mięso z piersi kurczaka doprawić przyprawami, a następnie usmażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Pozostawić usmażone mięso do ostygnięcia.

Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby ugotować ryż, aż będzie całkowicie ugotowany. Pozostawić ryż do ostygnięcia.

Odsącz groszek i kukurydzę i umieść je w osobnych miskach.

Posiekać grzyby.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Papryki umyć i usunąć z nich nasiona. Pokrój ją w kostkę.

Gdy ryż i mięso ostygną, ułożyć warstwowo w sałatce: mięso, ketchup i marynowane pieczarki, kukurydzę i majonez, ser, paprykę i ryż.

Możesz też dodać granat.

Smacznego!